Tudta-e, hogy SZOCPOL-Otthonteremtési támogatást ki és hogyan kaphatUntitled Document

A 256/2011. KORM. RENDELET (LÉT) VÁLTOZÁSAI (2015.07.01-TŐL):
A lakásépítési támogatást a jövőben Családi otthonteremtési kedvezménynek hívják majd (CSOK)
Újlakás-építésnél a lakásnak összkomfortosnak kell lennie
Ismét támogatási cél a használt lakásvásárlás, amennyiben nem haladja meg a 350.000 Ft/m2 árat és a lakás legalább komfortos. Ugyanakkor a vételár maximumot a Mo-i területi felosztás alapján is korlátozza (NUTS)
A bővítést is támogatja a jövőben, amennyiben a lakás komfortos vagy a bővítés által azzá válik.
A használt lakásos támogatási céloknál egységesen „C” kategóriás energetikai tanúsítvány meglétét írja elő (új lakásnál maradt a „B”).
Újlakás-építés és bővítés esetén a számlákat már nem elégséges az utolsó folyósítás előtt egy összegben bemutatni, hanem részfolyósításonként kell, a készültségi fok arányának megfelelő mértékben
Nem alapítható haszonélvezeti jog a támogatással érintett lakáson, a 10 éves elidegenítési időszak alatt
Külön érdemes kiemelni, hogy már egy gyermeket nevelő szülők is részesülhetnek az új otthonteremtési támogatásból
Cizellálásra került a gyermekek száma alapján a minimum hasznos alapterület előírás:

1 gyermek esetén 40 m2
2 gyermek esetén 50 m2
3 gyermek esetén 60 m2
4 v.több gyermek esetén 70 m2

Az Emberi Erőforrások minisztere bejelentése alapján a fentiek kapcsán változnak a támogatási összegek is, teljes tartományában 500.000,-Ft – 3.250.000,-Ft

Nem a lakáscéltól függ a lakás mérete, hanem a gyermekek számától (ill. a jövőben vállalt gyermekek számától), a vásárolni kívánt lakás vagy építeni kívánt családi ház hasznos alapterületétől, valamint az ingatlan energetikai besorolásától is, melyet az alábbi táblázatban foglaltunk össze:


Az új szocpol szabályoknak megfelelően 120 napnál nem lehet régebbi az adás-vételi szerződés, tehát 2015.április 1-től kötött szerződésekre lehet majd visszamenőleg otthonteremtési kamattámogatást igényelni. Természetesen az adás-vételi szerződéseknek a későbbi jogszabályoknak is meg kell felelnie (pl: a foglaló készpénzben történő kifizetése a vételár 10%-t nem haladhatja meg).

Az új CSOK kedvezményt a bankokban, takarékszövetkezetekben és hitelintézetekben lehet majd igényelni, azonban nem minden bankkal fog partnerségi megállapodást kötni az állam, így érdemes érdeklődni, hogy hol lesz elérhető az új szocpol támogatás.
Érdekességeket és hasznos tudnivalókat küldünk Önnek!

Íratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Adja meg e-mail címét, és mi rendszeresen értesítjük a legfontosabb tudnivalókról!

E-mail: