Tudta-e, hogy ingatlan vásárlása után illetéket kell fizetnie?illeték fizetés

Az ingatlan vásárlása után visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetni. A Földhivatal az ingatlan

   tulajdonbejegyzésekor hivatalból megküldi az Illetékhivatal részére az ingatlan adásvételekor készült

   szerzödés másolatát, melyben szereplö eladási ár jelenti az illeték kiszabásának alapját. Amennyiben

   ez az ár irreálisan alacsony, nem a piaci forgalmi érték magas- ságában mozog, úgy ezt korrigálják.

 A visszterhes vagyonátruházási illeték alapja:

   A megszerzett vagyon terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke.

A visszterhes vagyonátruházási illeték mértéke:

   Általános mérétke: 4%, 2013 januártól megszünik az illeték kedvezmény mely lakásonként 4 millió Ft forgalmi érétkig  2%, majd az ezt

   meghaladó érték után 4%

 

Januártól emelkedik a lakásvásárlások illetéke, egyszerüsödik viszont a helyzet öröklés és ajándékozás esetén, az illeték-elöleg pedig megszünt.

Forrás: www.ingatlanhirek.hu

 

Január elsejétöl hatályba léptek az illetéktörvény módosításai is, amelyek összességében egyszerüsödést hoznak több ponton, ugyanakkor megszünnek illetékkedvezmények – írja az RSM DTM blogjában Szücs Bálint ügyvéd, adószakértö partner.

A legszembetünöbb és talán legkényesebb változás a lakások forgalmi értékének elsö 4 millió forintjára jutó kedvezményes, 2 százalékos illetékkulcs eltörlése. A jövöben tehát a lakások visszterhes vagyonátruházási illetéke egységesen 4 százalékos lesz. Ez 80 ezer forint többlet költségvetési bevételt, illetve a vevö számára ennyi költségtöbbletet jelent minden egyes lakásvásárlás során, ha a forgalmi érték a 4 millió forintot eléri vagy meghaladja, ami az esetek jelentös részében elmondható.

Egyszerüsödnek az öröklés és az ajándékozási illeték kulcsai, a korábbi családi kapcsolaton és forgalmi értéken alapuló progresszív rendszer helyett általánosan 18 százalékos, lakástulajdon és lakástulajdonhoz kapcsolódó jogok esetében 9 százalékos kulcsot kell alkalmazni 2013-tól.

A 35 éven aluliak elsö lakásvásárlásához kapcsolódó kedvezmény több oldalról is bövül. A továbbiakban a kedvezmény már a 8 millió forint forgalmi értéket meghaladó lakások esetén is igénybe vehetö, ha a forgalmi érték a 15 millió forintot nem haladja meg. A fizetendö illeték 50 százalékának elengedése sem korlátozódik 40 ezer forintra, a kedvezményt 15 millió forintig a teljes forgalmi értékre alkalmazni lehet. Ez teljes körü kihasználás esetén 300 ezer forint megtakarítást is jelenthet az elsö lakását megszerzö fiatalnak.

Az öröklési illetékmentességek kapcsán elönyös módosítás, hogy a túlélö házastárs már nem csak a haszonélvezeti és használati jogot szerezheti meg illetékmentesen, hanem állagörökösként is mentesül az illeték lerovása alól.

Kedvezö és ésszerü változás történt a cserepótló vétel szabályozásában. A föszabály továbbra is él, tehát lakástulajdon cseréje vagy olyan módon történö vásárlása esetén, amikor a vételt megelözö vagy azt követö egy éven belül másik lakástulajdon értékesítésére is sor kerül, az illeték alapja a lakástulajdonok forgalmi értékének a különbözete. Január elsejétöl viszont már nem kell illetéket fizetni, ha a vásárolt lakás forgalmi értéke az eladott lakás forgalmi értékénél kisebb.
Érdekességeket és hasznos tudnivalókat küldünk Önnek!

Íratkozzon fel Ön is hírlevelünkre!

Adja meg e-mail címét, és mi rendszeresen értesítjük a legfontosabb tudnivalókról!

E-mail: